Planul de afaceri pentru un magazin de haine. Cum il redactezi in mod corect?

Planul de afaceri bun pentru un magazin de haine iti aduce si o siguranta pentru viitorul afacerii tale si investitorii de care ai nevoie.

Un magazin de haine poate fi afacerea perfecta pentru tine. Alegi hainele, le vinzi clientilor care cauta noi articole vestimentare pentru garderoba, ai si profit si vei rezista indiferent de vremuri in teorie. Orice afacere tip magazin de haine va avea nevoie si de un plan de afaceri foarte bine redactat, mai ales ca exista o competitie acerba si punerea pe picioare a unui business de aceasta amploare este destul de dificila.

Planul de afaceri pentru magazinul tau de haine nu difera mult de planul de afaceri clasic. Doar ca va fi personalizat si vor exista si sectiuni pe care le vei putea dezvolta ceva mai usor cand ai o afacere de acest fel. Totul este sa te sfatuiesti cu cineva cand il redactezi, sa il verifici inainte de a merge cu el la investitori si sa ai in el toate elementele esentiale care vorbesc despre afacerea ta si care demonstreaza ca va fi una de succes.

Sumarul executiv. Se scrie de obicei la final, dupa ce ai deja planul de afaceri conturat si poti rezuma foarte bine tot ce ai spus deja in el. Vorbeste despre punctele esentiale din planul de afaceri, nu te pierde in detalii si incearca sa il tii cat mai scurt posibil, 1-2 pagini vor fi suficiente. Aceasta parte din planul de afaceri va fi citita de investitori, de cei care vor sa ti se alature in afaceri. De aceea trebuie sa incluzi viziunea pentru magazinul de haine, detalii despre piata tinta pe care vei intra, cateva caracteristici esentiale ale echipei de management si cele legate de partea financiara.

Poti face referire si la analize de piata, dar nu ceva foarte complicat, pentru ca nu vrei sa complici si mai tare lucrurile, vrei ca investitorii sa inteleaga ce spui si sa isi dea seama ce ai sa le oferi.

Oportunitatea: Viziune si concept. Aici e simplu. Discuti despre probleme si despre solutii. Piata pe care vei intra este si asa plina de magazine de haine, deci vei aduce in discutie problema competitiei acerbe. Ofera solutii, arata cum anume magazinul tau de haine se va diferentia de restul. Care va fi nisa magazinului, vei aduce haine de la anumiti designer, vei alege furnizori locali, vei opta pentru un stilist personal, vei personaliza pachetele in care se livreaza produsele? Lamureste toate aceste chestiuni si arata in mod clar clientilor cum anume pot scapa de toate problemele pe care le au cu toti concurentii tai directi.

Explica in ce mod vei alege locatia, cum vei folosi spatiul, fa orice sa fii diferit de competitia ta.

Linia de produse. Descrii aici stilul produselor, nevoile pe care le vor rezolva, aduci aminte de produse specializate. Incluzi o lista detaliata a produselor pe care le vei vinde in magazinul tau.

Tot aici amintesti de vanzatori, de costurile asteptate pentru obtinerea liniei de produse. Strategia de cumparare trebuie sa fie si ea discutata si decodata ca sa arati cum vei obtine produsele vandute. Vei apela la producatori nationali, internationali, cum vei garanta pentru calitatea materialelor? Iata doua intrebari la care vei raspunde in aceasta sectiune.

Produsele speciale, originale vandute in magazinul tau vor face parte dintr-o nisa foarte bine definita, despre care vei vorbi aici. In functie de viziunea magazinului tau vei detalia totul despre produse si despre nisa in care te vei incadra.

Piata tinta. Este poate cea mai importanta parte din planul tau de afaceri. Te referi aici la clientii ideali, discuti despre o piata de nisa unde ai sanse mari sa gasesti clientii de care ai nevoie. Incearca sa cunosti piata tinta, gama de preturi si locurile unde ar putea sa vina clientii si sa cumpere, sa te descopere.

Vorbeste cu potentialii clienti direct, fa studii de piata, vinde cateva articole de proba sa vezi daca ai un business viabil. Orice rezultate care iti sustin solutiile la problemele existente vor fi foarte importante pentru planul tau de afaceri si pentru investitorii tai. Cu cat mai multe detalii in aceasta etapa, cu atat mai bine.

Design si branding. Identitatea de brand e esentiala pentru astfel de afaceri. Numele companiei, locatia in care va fiinta afacerea, aranjarea spatiului, produsele din inventar, toate vor contribui la definirea branduluui. Designul si brandingul pentru magazinul tau va atrage clientii ideiali si te va ajuta sa te diferentiezi rapid de competitie. Discuta in detaliu despre cum va arata magazinul tau, despre branding, elemente de branding esentiale si incearca sa fii convingator. Prezinta totul cat mai simplu, fara lucruri complicate.

Locatia. Locatia e cheia daca vrei sa ai un magazin de haine accesibil pe piata tinta aleasa. Alegi locatia care iti permite sa te incadrezi in buget cu toate cheltuielile. Nu te gandi neaparat la mall, la locatii mari, alege o locatie mai discreta, unde clientii te vor gasi rapid si vor putea veni la tine oricand. Nu alege o locatie unde ai deja concurenta directa pentru ca nu vei reusi sa te impui si sa te diferentiezi. Discuta despre locatie si despre avantajele ei pentru clienti si gandeste-te mereu la piata tinta cand detaliezi orice in aceasta sectiune.

Marketing si PR. Ai magazinul de haine, trebuie sa te promovezi, sa afle lumea despre tine. In sectiunea marketing si PR din planul de afaceri discuti despre cum anume anunti piata tinta ca ai deschis o afacere nou. Trebuie sa ai conturi de social media, un website care sa respecte elementele de branding si viziunea, misiunea afacerii tale. Cumperi spatiu publicitar in ziare, trimiti e-mail-uri pentru a sti lumea de tine. Aici vei discuta despre strategii de marketing si PR care te vor ajuta sa ajungi mai aproape de clientii tai.

E foarte importanta si strategia de PR, strategia de comunicare ca sa stie toata lumea importanta pentru tine despre tine si afacerea ta. Iti construiesti o imagine, arati cum o vei construi, cum vor afla clientii despre tine.

Planul financiar. E mai mult pentru investitori si pentru tine, sa iti dai seama ce costuri implica afacerea ta si daca afacerea e una care merita atentia ta. Discuti despre proiectii financiare, despre banii de care vei dispune, despre cum vei face bani. In planul financiar vei avea patru sectiuni: previziuni legate de vanzari, o parte despre venituri, situatia fluxului de numerar, bilantul. Ai grija sa fii cat mai clar in aceasta sectiune si sa evidentiezi toate detaliile financiare importante intr-o maniera cat mai usor de parcurs si de inteles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.