Cum sa alegi si sa gasesti asociatul perfect/partenerul perfect pentru afacerea ta?

O afacere profitabila si de succes nu se poate dezvolta si mentine pe linia de plutire fara parteneriat. Ai nevoie de cineva care sa iti fie alaturi si sa te sustina, sa te ajute, sa iti fie aproape la greu ca sa poti depasi orice fel de obstacole in afaceri. Partenerii de afaceri sunt mai greu de gasit decat iti inchipui, mai ales daca ai si experienta si un business care merge bine deja sau care are probleme serioase pe care ti-ai dori sa le depasesti rapid. Cu toate astea sunt cateva strategii si criterii pe care le poti aplica si lua in considerare cand iti alegi partenerii in afaceri.

Un partener de afaceri poate fi cu tine de la inceput, incepeti o afacere impreuna, sau poate veni pe parcurs, din nevoia fireasca de a imparti cu cineva toate sarcinile legate de management, dar si profitabilitatea si succesul mai tarziu. De ce e atat de important partenerul in afaceri? Pentru ca vine cu idei noi, cu exprienta, pentru ca poate oferi sustinere financiara, morala, profesionala cand e nevoie, in cele mai complicate momente, dar si pentru ca va contribui la cresterea credibilitatii, oportunitatile de dezvoltare devin dintr-odata mult mai usor de fructificat si explorat. Mai conteaza la fel de mult si faptul ca ai o perspectiva noua, fresh, un punct de vedere diferit in orice context in care e nevoie de o solutie care sa te scoata din impas sau sa iti asigure succesul in business si pe mai departe.

Care ar fi strategiile cele mai bune pentru a gasi partenerul ideal in afaceri?

Gandeste-te si la colegi actuali sau din trecut. Fostii sau actualii colegi pot sa fie canditatii ideali pentru partenerii de care ai nevoie in business. Stii deja de ce e in stare fiecare potential partener, stii cum isi face treaba, stii si care e cel mai dedicat coleg, care e mai eficient, care are o gandire pozitiva. Conteaza mult si ca viitorul tau partener sa impartaseasca aceeasi filosofie si sa aiba si aceleasi valori si obiective. E mai bine sa cunosti omul care iti va fi alaturi in afaceri de la inceput decat sa il descoperi pe parcurs.

Prietenii, potentiali parteneri de afaceri usor de gasit. Prietenii vor fi mereu parteneri de afaceri excelenti, asta daca au abilitati, educatie, experienta ce se potrivesc si completeaza perfect ceea ce ai deja. Nu te orienta spre prieteni care se pricep la fel de bine ca tine in anumite domenii, au fix aceleasi abilitati si cunostinte. De preferat ar fi sa iei langa tine prieteni-parteneri care sunt familiarizati cu niste domenii diferite sau au si alte abilitati decat cele pe care le detii deja. Cauta cu atentie in cercul de prieteni si cu siguranta vei putea selecta foarte usor cand e nevoie de parteneri pentru afacerea ta.

Participa la toate evenimentele importante din industrie. Nu conteaza ca e seminar, conferinta, ca sunt evenimente de prezentare servicii si produse, trebuie sa mergi oriunde poti pentru ca poti gasi relativ simplu un partener pe care sa te bazezi in afaceri, un om care are aceleasi interese si obiective ca ale tale. Sau foarte bine poti sa iei parte la evenimente unde vin profesionisti are s-au specializat in domenii sau subdomenii importante de care ai mare nevoie.

Descopera tot ce ofera retelele/platformele on-line dedicate antreprenoriatului. Ai deja unele platforme on-line si retele care iti permit sa gasesti parteneri de afaceri. Doar cateva exemple: CoFoundersLab, TechCofounder, cofoundme.org. Accesand site-urile respective compari abilitati, interese, proiecte si gasesti potentiali parteneri pentru afacerea ta mult mai usor. Tot ce ai de facut e sa iti creezi un profil si sa folosesti toate instrumentele on-line puse la dispozitie de respectiva platforma pentru a avea mereu rezultate relevante si mai putin stres.

Specializari si intoarcerea la invatat. Nu trebuie sa te opresti din invatat chiar daca ai ajuns la un anumit nivel si ai si un business care merge bine. Daca te inscrii la cursuri si la diverse specializari ai sansa sa cunosti multi oameni si sa „recrutezi” imediat si partenerii de afaceri. Sunt multe cursuri pentru antreprenori, pentru cei care vor sa inceapa cu un startup si sa se dezvolte, trebuie doar sa alegi de ce ai nevoie si ce te intereseaza. Nu se stie niciodata de unde apare partenerul ideal, asa ca trebuie sa fii mereu cu ochii in patru chiar si cand te reapuci de scoala si invatat.

Defineste clar abilitatile si competentele detinute. Intai e bine sa te cunosti pe tine, sa stii ce abilitati ai, ce fel de competente detii deja ca sa ajungi si la partenerul de afaceri care te va ajuta sa te dezvolti si sa dezvolti afacerea in directia dorita. Asterne pe hartie ce stii sa faci, cauta in CV-ul tau si vezi care sunt abilitatile si competentele care te definesc cel mai bine si care sunt relevante. Dupa ce ai totul foarte clar in minte compara mereu cu abilitatile si competentele partenerului pe care ti-l doresti si poate l-ai gasit. Doar asa poti sa iti dai seama pe loc daca alegerea ta e una buna si daca te ajuta sa ai o afacere de succes pe viitor sau nu.

Acestea ar fi doar cateva strategii eficiente in procesul de cautare si de alegere pentru viitorul partener de afaceri. Mai ramane sa descoperim portretul robot al partnerului de care ai mare nevoie. Iata cum ar trebui sa fie pentru a te ajuta cat mai mult in business:

  • Pasionat-potentialul partener trebuie sa fie pasionat de afacere si de ceea ce face, sa se dedice 100% afacerii si indeplinirii obiectivelor. Afacerea ta, cea in care va fi partener, e bine sa devina imediat prioritatea sa numarul 1;
  • De incredere-la interviu sau la o discutie informala toata lumea pare ca vrea sa faca orice pentru a te convinge ca ai in fata partenerul perfecte. Partenerul ideal e insa cel pe care te poti baza, in care ai incredere, care e de incredere. Cauta indicii in CV sau in descrierile de la celelalte locuri de munca daca vrei sa iti dai seama cata incredere poti avea in omul din fata ta:
  • Nu impartaseste aceleasi interese si pasiuni-e mai bine sa ai un partener in afaceri care este fix opusul tau si care te poate insa completa perfect, care se dovedeste a fi „geamanul” tau in materie de abilitati si competente, dedicare pentru orice tine de afaceri;
  • Este conectat on-line si off-line, are legaturi cu cat mai multi profesionisti-daca nu prea ai un cerc atat de larg pe care sa te poti baza cand ai nevoie de ajutor e bine sa ai alaturi un partener care cunoaste multa lume si stie exact la cine sa apeleze din reteaua sa de prieteni, profesionisti cu experienta ca sa iti ajute afacerea in orice situatie;
  • Creativ-e mare nevoie de parteneri de afaceri care vin mereu cu idei fresh, cu propuneri interesante, care sunt creativi si au imaginatie suficient de buna ca sa poate aduce plus valoare mereu in afaceri. E important sa te diferentiezi pe piata, mai ales daca ai concurenta puternica, asa ca un astfel de partener creativ se va dovedi de mare ajutor;
  • Deschis la nou-nu ai nevoie de cineva care nu e receptiv deloc la idei diferite, perspective pentru ca afacerea nu isi va putea atinge adevaratul potential. Partenerul ideal trebuie sa lase loc de compromis mereu si sa fie deschis la noutate, sa incerce sa inteleaga si alte unghiuri care permit afacerii sa fie una de succes;
  • Tolerant cand vine vorba de risc-mereu vei incerca sa risti si sa investesti ca sa ajungi cat mai rapid la succes. Daca ai un partener care are zero toleranta la risc si vrea mereu sa joace o carte safe si sa nu riste vei pierde o multime de oportunitati si sansa de a te extinde si a te dezvolta in directiile dorite. Si nu ai nevoie nici de cineva care ia toate deciziile importante in mod impulsiv, ghidat de emotii;
  • Flexibil, rezistent in fata esecului-de multe ori vei avea situatii in care nu vei reusi, in care apar prea multe obstacole, in care nu ai solutiile cele mai bune intr-un anumit context. De aceea e nevoie de parteneri in afaceri flexibili, rezistenti in fata esecului, care te pot motiva si se pot motiva pentru a merge mai departe cu afacerea, fara a renunta definitiv si a incerca sa scape din situatia limita in care au ajuns si ati ajuns cu afacerea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.