Cum sa cumperi o afacere care exista deja?

Cumpararea unui business existent e un pas important in incercarea de a avea o afacere de succes.

Sa ajungi sa ai propria afacere e minunat. Sa o construiesti de la zero e foarte dificil, asa ca te vei gandi sa cumperi o afacere deja existenta, construita. Cumpararea unei afaceri existente nu e simpla, implica parcurgerea mai multor etape daca vrei sa nu regreti alegerile facute si sa sfarsesti prin a vinde mai departe afacerea.

Cumpararea unei afaceri este un pas important daca vrei sa iti imbunatatesti portofoliul, sa ti-l dezvolti si sa ai sanse mai mari sa reusesti in business. Nu poti cumpara orice afacere, asa cum nu poti trata cumpararea unei afaceri ca pe oricare tranzactie obisnuita. E nevoie de analize, de atentie sporita, de multa documentare pana sa cumperi o afacere, oricat de buna ar fi oferta.

Care ar fi pasii de urmat ca sa te asiguri ca vei cumpara afacerea potrivita pentru tine si pentru ceea ce vrei sa faci cu ea?

Gaseste mai intai o afacere de cumparat. Sunt multe afaceri de vanzare in ziua de astazi, asa ca trebuie sa te hotarasti la una singura daca vrei sa incepi cu dreptul. Ai nevoie de o afacere care sa fie profitabila, care sa nu iti aduca doar probleme si pe care sa o poti administra usor, fara investitii foarte mari pentru inceput. Afacerea pe care o vei cumpara trebuie sa fie in stare sa genereze venituri bune pe termen scurt, sa fie intr-o industrie, intr-un sector pe care il intelegi si unde te poti descurca, sa aiba clienti, baze de clienti, un plan de crestere sustinuta pe termen lung. Poti gasi mai rapid astfel de afaceri daca vei cauta la nivel local, vei discuta cu francizori, cu proprietari de afaceri micute care nu se mai descurca mai deloc, cu avocati.

Afla care e valoarea afacerii pe care o vei cumpara. Vei gasi o multime de vanzatori si proprietari de afaceri care iti vor spune ca afacerea lor valoreaza mult mai mult decat ti-o demonstreaza realitatea. Daca nu te pricepi sa evaluezi corect o afacere cere ajutorul profesionistilor ca sa nu cheltuiesti prea mult pe o afacere care nu merita deloc atentia ta. valoarea unei afaceri depinde de veniturile nete, de profitabilitate de multe ori, de cati bani ar insemna afacerea respectiva. Cu cat esti mai aproape de valoarea reala si de pretul corect pentru afacerea ta, cu atat ai sanse mai mari sa cumperi o afacere care se va dovedi de succes mai tarziu.

Negociaza la sange pretul de cumparare. Vino cu o oferta buna pentru cel care vinde afacerea si incearca sa negociezi mereu in favoarea ta, cu gandul la viitor. Daca suma oferita este apropiata de cea din capul vanzatorului puteti incepe negocierea imediat. E important sa obtii un pret cat mai bun, pentru o investitie cat mai mica in afacere si abia dupa sa ajungi si la stabilirea clara a termenilor si conditiilor de respectat. Tot acum te decizi daca vrei si activele afacerii sau vrei doar vanzare de actiuni. A doua varianta e preferata mai ales din perspectiva taxelor de platit. Compania cumparata va cotinua sa functioneze, nu se va schimba nimic, doar proprietarul va fi altul. Unii vanzatori ofera si reduceri din pretul final daca accepti a doua varianta.

Redacteaza si depune scrisoarea de intentie. Contine tot ce ai negociat, pretul de cumparare, intentia de cumparare a afacerii. E o etapa importanta in procesul de achizitie a afacerii, ii arata cumparatorului ca te-ai decis si ca vrei sa cumperi afacerea. Odata ce ai scrisoarea de intentie primesti drepturi exclusive sa cumperi afacerea intr-o fereastra de 90 de zile. Daca respecti termenii din scrisoare si iti mentii intentiile tranzactia s-ar putea incheia pana la finalul celor 90 de zile.

Verifica toate documentele afacerii cumparate. La inceput, cand doar iti arati interesul fata de afacere vrei primi o documentatie de baza. Dar cand stii ca vei cumpara afacerea in mod sigur trebuie sa ceri mai multe detalii financiare si legale despre business. Analizeaza cu atentie toate documentele ce tin de organizare, vezi daca taxele sunt platite si e totul in regula, vezi ce venituri a generat, ce situatie financiara preiei practic, vezi si ce datorii ai, ce lista de clienti ai, ce contracte in derulare sunt. De asemenea, vezi care sunt strategiile de marketing, de publicitate, cine e managerul, cine sunt angajatii.

Obtine o finantare buna. Poti sa apelezi la un imprumut pe langa banii pe care ii ai deja ca nu ai o investitie mare pentru inceput. Finantarea este importanta pentru ca ea iti asigura succesul dupa ce ai acceptat sa cumperi respectivul business. Nu te gandi la finantari riscante, mergi pe ceva sigur si incearca de fiecare data sa nu ai un buget investit mai mare decat iti poti permite. Afacerea e importanta pentru tine, dar nu trebuie sa risti enorm doar ca sa o ai. Mai bine te orientezi spre afaceri mai mici, pe care le poti sustine de la inceput si ai cum sa gasesti rapid investitii pentru ele decat sa iei o afacere mare si sa nu ai cum sa obtii o finantare foarte buna de la inceput, sa risti sa o pierzi inainte de a o avea in proprietatea ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.